Rahkamunkin salaisuus

Suomesta löytyy useita keskiaikateemaisia tapahtumia, joista yksi sijoittuu Olavinlinnan kupeeseen Savonlinnan Riihisaareen syyskuun alussa. Keskiaikaiset tapahtumat ovat perinteisistä rahkamunkeista pitävien ehdoton piipahduspaikka, sillä yleensä paikalla on vähintään yksi koju, jonka äärellä munkinnälkäinen voi nostattaa makuelämystä seuraamalla, kuinka taikina muuttuu makoisaksi palloksi, jonka tekijä pyörittelee lopuksi sokeri(kaneli)seoksessa, tai pursottaa sisään hilloa/cremeä.

Savonlinnan markkinoille oli saapunut mäntyharjulaisen Alfons Asplundin munkkikoju, joka kiertää kesät ja osin talvetkin tapahtumissa ilahduttamassa markkinaväkeä eri puolilla Suomea. Heidän rahkataidonnäytteitään on tarjolla myös kesäisin Mäntyharjun torilla, jossa kolmatta vuosikymmentä munkkeja taiteileva perheyritys aloitti koronanan aikaan, kun kierrettäviä tapahtumia ei edellisten vuosien tapaan ollut tarjolla.

Vuosikymmenten taito näkyi tuotteissa. Suoraan kannusta nostetut ja täytetyt rahkamunkit ovat syksyisen, ulkokahvihetken makua, mieltä ja myös kehoa lämmittävä herkkuape, jota harvoin saa. Ei siis ihme, että kojulla on paikassa kuin paikassa jonoa, Munkkikulkuri heidän muassaan. Todellisen rahkamunkin tekijän tuntee sokeri-kaneli päällysteisestä munkista, jonka rahkainen taikina lohkeaa suuhun, ja täyttää sen jokaisen kolkan hennolla kanelisella maulla. Asplundien kojulla ollaan täydellisen rahkamunkin äärellä (kuvassa tosin on sitruunatäytteinen rahkamunkki).   

Suositut tekstit