Kunnon Ruthistus
Viikonloppuna oli työn alla Jari Salosen viime vuonna ilmestynyt dekkari Kaikki me kuolemme kerran. Kelpo dekkari, eikä suotta yksi viime vuoden kiiteltyjä suomalaisia rikosromaaneja. Erityisesti Munkkikulkuria puhuttelivat kohdat, joissa herkuteltiin munkkipossuja. Makukokemus tuli läpi sivujen!
Niinpä otin aamulla kumijalan alle, ja painelin vähän
kauemmas nuuskimaan perinteisen jyväskyläläisen leipomon, Ruthin,
leipomomyymälään. Yksi menneen ajan nostalgialeipomoistani on ehdottomasti Ruthin vanha
puutalo keskellä Jyväskylää. Sydän itki 1990-luvun alussa, kun paikalle tuli ysärikerrostalo.
Nyttemmin leipomo näyttää lähinnä varastolta, betoniviidakoissa viihtyvän perusparatiisilta. Mutta moni kuorella koreilee, sillä leipomo punnitaan vasta, kun paperikassin herkut laitetaan kotona kahvileiväksi lautaselle. Ruthin perustuotteet ovat klassikoita, jotka leipomossa tuoksuvat ja tuntuvat tuoreilta.
Munkkipossua ei Ruthilta löytynyt, ja ne ovat näinä päivinä
yllättävän harvinainen leipomoherkku, kenties liian yksityiskohtainen nykyajan dynaamiseen
henkeen. Perinteisiä hillomunkkeja löytyi ja ai että ne näyttivät hyviltä.
Odotusarvo nousi sekä sormikosketuksen, tuoksun, että kuoren värin, rapeuden
että sokerikuorrutuksen suhteen. Pinnassa helmeili myös pari komeaa
kardemummahiutaletta.
Eikä maku pettänyt. Erinomaisessa munkissa oli kuohkeutta kuin Ruthilla vuosia, mutta kuivuudesta ei ollut kuuloakaan. Hilloa oli paljon, tai itse asiassa se ei ollut kovinkaan hilloisaa, vaan enemmänkin makeutettu hyytelö, joten ainoa miinus siitä. Ylipäätänsä, hillomunkeissa toivoisi käytettävän laadukkaita hilloja, ja erilaisia sellaisia. Munkin maun magiaa saa helposti muuttamalla hilloa.