Uusi koskimagneetti
Viimeisiä viedään,
nimittäin kesäkahviloiden osalta. Valtaosa on laittanut ovet säppiin, ja
tyytyväisinä. Kansa oli liikkeellä, ja myös pysähtyi kivojen kahviloiden
pihaan, kuten Ylistaron Kriikun myllykaffilaan.
Jostain syystä kosket puhuttelivat
Munkkikulkurin kulkijasielua tänä vuonna, eikä Kriikun kaffila ollut sillä
tiellä kesän viimeinen. Ilman valtatien mainoksia Munkkikulkuri tosin olisi
tepastellut tämän koskipaikan ohi, joten kiitos niistä ja muistutukseksi
kaikille kesäkahviloille niiden vertaansa vailla olevasta matkkinointiarvosta.
Jokainen kulkuri kaipaa kylttejä, etenkin kun polku kulkee ”ei niin tutuissa
maastoissa”.
Ensinnäkin Kriikun mylly
on ehta paikka aistia 1800-luvun tunnelmaa. Museaalinen myllyn puoli ja
tyylillä laitettu piha-alue sekä itse kahvila luovat kokonaisuuden, jossa
kesäinen auringonpaiste yhdistettynä koskelta nousevaan raikkaaseen tuuleen
luovat kelpo puitteet istahtaa munkin maisteluun.
Kriikussa munkit eivät
paistu omassa keittiössä, vaan ne tuodaan Isostakyröstä. Munkin kiinteys oli
kohdallaan, mutta hiukan liian kauan öljyssä paistunut Munkkikulkurin makuun.
Kattilasta heti nostettuna maku on itse asiassa hauskan eksoottinen, sillä
öljyisempi kuori puristaa ympärilleen sisemmän perustaikinan. Lämmön kaikotessa
öljy kuivattaa kuorta ja munkin perusmaku alkaa hälvetä huonoon suuntaan. Kriikussa
onneksi näin ei ollut käynyt. Kuuma kahvi sopi erinomaisesti aamun parhautta
menettäneen munkin kyytiläiseksi.