Nuotiokahveilla
Munkkikulkurin ollessa
nuori, hän osui maata kiertäessään kerran kesäksi töihin Kuhmoon ja pestautui
Kalevalakylään töihin. Työkin oli mitä mainion eli nokipannukahvin keittäminen
avonuotiolla vanhaa metsästysmajaa mallintavassa hirsirakennuksessa.
Tuolloin opin keittämään
nuotiokahvia, vaikka siihen ei oikeastaan olekaan mitään oikeaa tapaa, kunhan
muistaa varmistaa, ettei siitä tule liian laihaa. Siitä kyllä kuuli, jos
virheen sen virheen sattui tekemään. Niinpä opin varmistamaan sen, että ladoin
aina yli ohjearvojen kahvia kannuun. Käytössäni oli litran kannu, johon laitoin
puolitoista kahvikuppia kahvia.
Itse kahvinkeittohan on
leppoisaa ja viipyisää hommaa. Ensin tehdään tulet, ja sitten kannu täynnä
vettä joko ripustetaan kuumenemaan nuotion päälle esimerkiksi kolmijalkaan tai
sitten asetellaan tulen päälle, kuten kukin haluaa. Kun vesi kiehuu, se
nostetaan pois, lisätään kahvi ja sekoitetaan. Tämän jälkeen kannu
viedään tuleen niin, että kun ensimmäiset kuplat nousevat, se nostetaan pois tulesta
ja annetaan porojen laskeutua (pannumyssyn alla). Sitten kaadetaan varovasti
yhteen kuppiin päällä olevat porot ja kun poroja ei enää näy, aloitetaan varsinainen kahvinkaato.
Pannukahvit alkavat olla
harvinaista herkkua näinä päivinä. Nyt sattui tuplaonni, kun olin kaverilla kylässä
ja kolmijalassa keikkui nokipannu, ja pöydällä notkui munkkilautanen,
Suomalaisen kesän kaksi ihanuutta, ja toimivat toki myös talvella. Yllättävän
harva kesäkahvila on kuitenkaan tuotteistanut tätä perisuomalaista olemisen ja
nauttimisen tapaa. Sitä päivää odotellessa…