Maalaismaista tunnelmaa
Taannoin Italiassa matkustaessamme
tilasimme kokin tekemään ruokaa isolle matkaseurueellemme vuokraamaamme taloon.
Paikalle saapui tarinaa suoltava mestarikokki, joka loihti meille mainion
italialaisen kolmen ruokalajin illallisen, jota söimme vielä seuravana
päivänäkin. Häneltä opin myös sen, mistä tunnistaa hyvän ravintolan.
1. Ruokalistan tulee olla lyhyt
(sillä kunnon kokilla on hyvät raaka-aineet kerralla keittiössä vain
rajalliseen määrään eri vaihtoehtoja).
2. Toiletin pitää olla siisti
(totta kai, kunnon ravintoloitsija pitää huolta asiakkaistaan kaikin tavoin).
3. Yksinkertaisimman ruoan
listalta pitää olla erityisen maukasta (tilaa siis se ensimmäisenä).
Listan pätevyys on todettu tuon
illallisen jälkeen useaan otteeseen toimivaksi ja pätee myös kahviloihin. Se
tuli jälleen todistetuksi, kun Munkkikulkuri asteli Punkaharjun keskustassa
sijaitsevaan Kahvila Pullaposkeen.
Kahvilaksi paikan tunnistaa
lähinnä kylteistä, sillä valkotiilinen virastotalo luo paikan ulkokuoreen juurikin
virastomaisen tunnelma. Sisään astuessa ovi soittaa Smetanan Moldauta, ja ensi
vilkaisu paikkaan vie ajatukset 1990-luvulle.
Tässä vaiheessa on syytä palauttaa
mieliin nuo italialaisen kokin ohjeet, sillä ne kaikki sopivat kahvilaan.
Paikassa on tarjolla tuotteita sopiva määrä, ja niihin kondiittori taikoo
uskomattomat maut, oli kyse pullasta, karjalan piirakasta tai munkista.
Olen käynyt paikassa useita
kertoja ja fiiliksen mukaan otan joko rinkelin tai ison hillomunkin. Molempia
yhdistää olemus, jota kutsun maalaiseksi. Se tarkoittaa Munkkikulkurin
termistössä painavaa munkkia, jolla jaksaa tehdä vähän raskaampiakin ulkotöitä.
Maalaismunkin onnistunut paistaminen ilman että siitä tulee liian rasvainen tai
leipämäinen, on taito, joka Pullaposkessa osataan erinomaisesti. Yksinkertaisesti
maukasta.