Maagiset Martat
Kun aurinko hellii, kuten se on
viimeiset pari viikkoa tehnyt, niin Munkkikulkurin mieli kaipaa erityisesti
yhteen paikkaan maailmassa – Kuopion torille. Aikaisemmin olenkin hekumoinut
siellä sijaitsevasta keitaasta nimeltä Hanna Partanen, mutta kesäisin kaipuu
kohdistuu torilla olevaan Marttojen kesäkahvioon.
Kahvio sijaitsi torin Sokoksen
puolella, ja oli klassinen tapaamispaikka kauniina kesäisinä päivinä vailla
kiireen häivää. Kahviossa konkretisoitui sanonta ajan pysähtymisestä, ja jos
jossain maailman kolkassa se voi pysähtyä, niin Kuopion torilla, jossa ei saa
olla kiire mihinkään.
Kaipuu puolestaan konkretisoituu
siihen, ettei tuota kahviota ole enää ollut muutamaan vuoteen ja taustalla
lienee useitakin syitä, mutta toivotaan, että syyt kaikkoavat tulevina vuosina,
ja tulee aika, jolloin tauko päättyy. 1970-luvun alkupuolelta torin kävijöitä
ilahduttanut kahvio on osa kuopiolaista elämänmenoa ja siksi sen takaisin
saaminen on tärkeää sen lisäksi, että Marttakahvion munkit ovat vertaansa
vailla.
Onneksi resepti ei ole salainen,
vaan Martta-hengen mukaisesti juurikin päinvastoin. Siksi sain oman iloisen
hetken Marttojen munkkien äärellä Kuopiossa vieraillessani. Luxusta isolla
L-kirjaimella, sillä harvassa paikassa saa enää kotona itse paistettuja
munkkeja.
Kuumalla säällä myös itse
munkinpaistoratkaisu oli nerokas ja aion ehdottomasti ottaa sen myös itse
käyttöön. Pieni, liikuteltava induktioliesi ulos ja eikun paistamaan. Ei käy
käry sisään, eikä jo valmiiksi lämmin mökki kuumene entisestään. Kätevää, sekä
mökille että munkinpaistajalle.
Kun katsotte tuota kuvaa, sulkekaa
silmänne ja tuntekaa pehmeä, miltei kuuma munkki suussanne, ja kuoreen kiinnittynyt
sokeri huulillanne. Täydellinen hetki. Kiitos siitä oivalle munkinpaistajalle. Marttojen
munkkirinkiläohjeen löydät täältä.