Pienen pieniä rahkamunkkeja
Tänään olin hiukan epäilevällä
kannalla lähtiessäni kulkuroimaan lähimaastoon munkinkiilto silmissä. Näinä
aikoina kävellen kulkevalle munkkipaikat ovat varsin pian loppuun koluttu,
vaikka asuisi suurkaupungissa. Hetken jo epäilin, että reppuun on sullottava
pakasteita, mutta jälleen kerran pessimismille ei ollut sijaa (huoh!).
Kulkuroidessakin pitäisi muistaa presssa-Maunon sanat – olettakaamme, että käy
hyvin.
Oppiminen on kuitenkin vaikeaa.
Oppimisesta sanotaankin (ainakin Munkkikulkuri näin väittää), että se tapahtuu
usein, vaivan, vaikeuden ja vastustuksen kautta. Tätä kolmen V-kirjaimen
sääntöä Munkkikulkuri ei ole munkkien saannin suhteen kokenut. Se kertoo siitä,
että munkkeja saa Suomesta, ainakin jos ei ole liian kranttu, kaikkialta.
Prisman paistopisteellä olikin
kopsahtaa leipälapio takaraivoon, kun juuri remontoidulle uudelle
paistopisteelle oli noussut oma munkkiosasto (no ei siellä oikeasti mitään
osastoa ollut, mutta neljä laaria eri munkeille), jossa tuoreet munkit
höyrysivät muovia vasten, sormenlämpöisinä, sokeri tiukasti pallossa kiinni.
Rahkamunkkeja! Mikä harvinaisuus!
Jostain syystä Suomi-tytön ja –pojan
innostus rahkamunkkeja kohtaan on varsin vähäinen. Munkkikulkuri on saanut kunnon
rahkamunkkia ulkomailla tai Suomessa kesämarkkinoiden ulkomaisilta kojuilta.
Erinomaisia rahkamunkkeja saa ainakin Munkkikulkurin elokuun
suosikkimarkkinoilta eli Hämeenlinnan keskiaikamarkkinoilta.
Takaisin lähitavarataloon. Fazerin
Nami munkki eli pientä rahkamunkkia oli paistopistetavarana ja kuten jo
aikaisemmin sanoin – sormenlämpimänä. Erinomainen valinta pehmeästä, ei kovin
makeasta kahviherkusta pitäville. Munkkikulkurin klassisiin munkkimakuihin
viehtyneelle suulle pienet pallerot olivat hitusen verran epämunkkimaisia
keveän mausteisuuden sekä pehmeän sisuksen johdosta. Silti, lämmin munkki on
lämmin munkki. Kyllä maanantai on aina yhden (tai useamman) rahkamunkin väärti.