Sotilaskodin helmassa
Reilun viikon päästä juhlittava vappu on suomalaisen
munkinsyönnin juhlaa. Ihmisten mielissä munkki kytkeytyykin mitä
todennäköisimmin ensimmäisenä juuri vappuun. Miltei yhtä ikoninen yhteys
liittyy sotilaskoteihin, ainakin niiden osalta, jotka ovat suorittaneet
varusmiespalveluksen. Moni heistä voinee allekirjoittaa kokemuksen siitä,
kuinka juhlalliselta tuntui metsäleirillä saada tieto sotilaskotivaunun
saapumisesta lähettyville. Harvoin munkin ja kahvin suloinen yhteisliitto on
maistunut niin hyvältä.
Munkkikulkurin jokapäiväinen liitto sotilaskodin kanssa ajoittuu
menneelle vuosituhannelle, mutta aina aika ajoin, kun sotilaskoti sattuu
matkanvarrelle, munkkikulkuri piipahtaa maistamassa paikallisia
sotilaskotiherkkuja. Niiden äärellä Munkkikulkuri yllättyy aina, sillä
jokaisella paistajalla on oma, erityinen tapansa luoda munkin makunyanssit
kohdilleen. Jokainen paistaja myös tietää, mitä munkki varusmiehelle merkitsee.
Munkki tuli osaksi varusmiesten herkkuhetkiä Haminan
reserviupseerikoulussa, jossa pullakauppias Varvara Schantin alkoi myydä leipomotuotteita 1920-luvun alussa. Varvaran merkityksestä
kertoo se, että hänelle on pystytetty patsas Haminan varuskuntaan, ja jokainen
reserviupseerikurssi kunnioittaa hänen muistoaan edelleen. Munkkien paistoa vaikeutti
ensimmäisinä vuosikymmeninä raaka-aineiden puute, erityisesti paistoöljyn puute. Todelliseksi
sotilaskotihitiksi munkki nousi 1900-luvun jälkimmäisellä vuosikymmenenä.
Varusmiehen päivärahakin seurasi 1980-luvulle saakka epävirallista indeksiä, jonka
mukaan varusmies sai päivärahallaan kahvin, munkin ja tupakka-askin.
Noista ajoista on tultu kauas molemmilla T-indekseillä
mitattuna. Munkit ovat tulleet terveellisimmiksi, mutta myös taloudellisesti
tyyriimmiksi. Toisaalta myös munkkien valikoima on laajentunut. Peruspalleron ja
reikämunkin rinnalla on saatavilla erilaisia kuorrutettuja munkkeja.
Taannoin tarjoutui mainio mahdollisuus vierailla Kajaanin varuskunnassa, jossa on kokonsa mukainen suuri sotilaskoti, jossa valittavaa on niin, ettei meinaa varusmiesten tahdissa pysyä. He kun tietävät, mitä haluavat, toisin kuin tarjontaan tutustuva satunnainen vierailija, joka ihmettelee valinnanvaran paljoutta. Munkkikulkuri kyllä pysyi tahdissa, mikä on erityisesti varuskunnassa tärkeää. Munkkikulkuri ottaa nimittäin aina mustan kahvin pyöreällä perusmunkilla, jos se vain suinkin on tarjolla.
Kajaanissa oli, ja kuten aina, se oli erinomainen. Juuri
sellainen, kun sotilaskodista odottaa saavansa. Hienostuneesti maustettu, lämmin. Samaan
aikaan tiivis ja kuohkea. Maku, joka saa ottamaan toisen, kolmannen ja joskus
neljännekin.