Vegaanimunkki Café Lasipalatsin tapaan
Helsingin munkkitarjonta on kirjan mittainen kiertomatka
persoonallisiin korttelikahviloihin, leipomoihin ja myös vähän fiinimpiin
kahviloihin. Munkeista käsin katsottuna Helsinki on alue, jossa kotoinen,
rouhea kansanmunkkikulttuuri kohtaa erilaisia hienostuneita makuja, joissa
kuorrutteet ja pursutetut sisällykset houkuttavat lasikaapeissa ottajaansa.
Helsingissä munkki myös kohtaa huomattavasti paljon kovempaa
kilpailua kuin maaseudulla, jossa itse tehty, paikan päällä paistettu tuore
munkki peittoaa päivänkin vanhana ylipaistuneen dallaspullan kylän ainoassa
kahvilassa. Helsingissä sen sijaan riittää valittavaa. Jos valikoima ei
miellytä, uusi vaihtoehto löytyy sadan metrin säteellä.
Lisäksi meille ei-helsinkiläiselle käy usein niin, että
parempien pitopöytien äärellä herkkuvalinta kohdistuu muuhun kuin kotikulmilta
löytyvään vaihtoehtoon. Munkkikulkuri on toista maata.
Munkki on paras valinta aina kun se on mahdollista valita.
Nyt matka vei Café Lasipalatsiin, joka seisoo sopivasti
Mannerheimintiellä eli toimii hyvänä tapaamispaikkana, vetäytymiskeitaana tai
ihan vain seurantapisteenä Mannerheimintien elämälle. Tunnelma on kuten Helsingin
keskustassa pitääkin – moneen kurottuva ja monesta kuroutuva. Munkkikulkurin
ehdottomia suosikkikahviloita Helsingissä.
Vegaaninen munkki perinteisen pitkä mustan kahvin kanssa oli
makuelämys, jota ei toistaiseksi monestakaan paikkaa saa kahdesta syystä.
Ensiksi, vegaanimunkit ovat harvassa ja toiseksi, hyvät vegaanimunkit ovat
harvassa. Café Lasipalatsin vegaanimunkki oli erinomainen. Suussa sulavuus on
oikea termi kuvaamaan sitä. Loistava leipuri ei tarvitse kananmunaa taikinaan,
kun homma on hallussa. Mausteilla ja paistolla saadaan aikaan ihmeitä. Haittapisteitä
ei saa munkin kokokaan – syötävää riitti santsikupillekin. Ja ehdottomasti
perinteisellä paahdolla.