Hyviä munkkeja vuodelle 2020!
Niin siinä sitten kävi, että Saksa imaisi Munkkikulkurin
vallan huomiinsa loppuvuodeksi, mutta missäpä olisikaan Munkkikulkurille
makoisampi paikka palauttaa blogi takaisin uomiinsa ja jatkaa hyvin aloitettua matkaa
munkkeja koskevien tekstien parissa kuin Berliini, yksi munkkikulttuurin
syntysijoista.
Berliinissä leipomo löytyy jokaisesta korttelista, joten kauaksi ei tarvinnut Munkkikulkurinkaan Berliinin majapaikasta lähteä munkkejansa hakemaan. Lähikonditoria Nicolaissa oli tarjolla myös sinappisia munkkeja eli uuden vuoden perinne Saksassa on syödä munkkeja joukossa yksi sinappinen versio. Sen saajalle on luvassa onnea ja iloa tulevalle vuodelle. Munkkikulkurin matkaan tarttui se perinteisin, joskin sokerikiteet korvasi tomusokeri.
Munkkikulkuri toivottaa kaikille mukavaa uutta vuotta ja odottaa innolla uusien munkkien makuja!
Berliininmunkki tunnetaan kaikkialla, mutta sen kotiseudulla
Berliinissä munkki on ohukainen, pfannkuchen. Alkuperäinen berliininmunkki oli
malliltaan litteä ja muistan syöneeni niitä Berliinin Friedenaussa vuonna 2011
kuorrutteen kera.
Mutta takaisin uuteen vuoteen, jota Saksassa vietetään
munkkien kera. Leipomoiden hyllyiltä kakut, keksit ja muut herkut laitetaan
päiväksi alahyllylle tai takariviin ja ne täytetään munkeilla, tai siis
pfannkucheneilla. Niitä on tarjolla erilaisilla täytteillä ja kuorrutteilla,
mutta muodoltaan pääasiassa pyöreinä, kuulaa muistuttavassa muodossa, ei niinkään
alkuperäisessä litteässä muodossa.
Berliinissä leipomo löytyy jokaisesta korttelista, joten kauaksi ei tarvinnut Munkkikulkurinkaan Berliinin majapaikasta lähteä munkkejansa hakemaan. Lähikonditoria Nicolaissa oli tarjolla myös sinappisia munkkeja eli uuden vuoden perinne Saksassa on syödä munkkeja joukossa yksi sinappinen versio. Sen saajalle on luvassa onnea ja iloa tulevalle vuodelle. Munkkikulkurin matkaan tarttui se perinteisin, joskin sokerikiteet korvasi tomusokeri.
Loppuvuoden aikana Munkkikulkuri on siis kulkenut munkkien
perässä Saksassa, ja niistä lupaan laittaa lisäpäivityksiä alkuvuodesta. Uuden
vuoden munkit olivat taattua saksalaista konditoriatavaraa, joka on
parhaimmillaan tumman ja tulisen kahvin kera. Kuiva, tällä kertaa vain hitusen
maustettu taikina sisälsi runsaasti erittäin makeaa hilloa. Hillovalinta
jätettiin leipurimestarille, joka sijoitti laatikkoon perinteiset luumuhillolla
ja kuorrutteisen vaniljakreemillä.
Munkkikulkuri toivottaa kaikille mukavaa uutta vuotta ja odottaa innolla uusien munkkien makuja!