Munkkiparatiisi Paltasella

Vaikka Munkkikulkuri, nimensä mukaisesti, matkaa kapsäkki kepin nokassa, uppopaistokattiloiden ääreltä toiselle, on Munkkilulkurillakin vakiopaikat, joihin hän saapuu kesän koittaessa tai ensi lumen sataessa maahan. Yksi niistä on Paltasen kahvila.

Mikä Paltanen? Missä se on?

Kertoessani ihmisille tästä maanpäällisestä munkkiparatiisista, vain harvat tuntuvat tietävän paikan, mutta se, ken paikalla on kerran käynyt, ei toistamiseen ohi aja. Ainakaan, jos on ottanut korin alta tuoreen munkin. Mutta ennen kuin mennään tarkempaan kuvaukseen, palataan takaisin kysymykseen, missä se on?

Paltasen kesäisin auki oleva kahvila löytyy Pieksämäeltä, Jyväskylään johtavalta tieltä, Järvisuomentieltä. Ison levähdyspaikan reunalla kekottava punainen mökki edustaa suomalaista kesäkahvila-arkkitehtuuria, ja siksi osa autoista ajaa onnensa ohi, koska ei ymmärrä sisällä odottavaa makunautintoa. Munkkikulkuri, jos joku, tietää, ettei pidä antaa ulkonäön hämätä sisältä löytyvää onnen hetkeä.
 
Kuten jo aikaisemmin kirjoitin, ken on Paltasella munkkinsa syönyt, tietää, mistä on kyse. Paikka jättää lähtemättömän jäljen. Munkit ovat aina paitsi tuoreita, myös uskomattoman herkullisia. Taikinan pehmeys ja makeus ovat täydellisessä balanssissa ja munkin ympärille kääritty sokerihuntu on yksittäisistä sokerisiruista muodostuva taideteos, mikä kertoo munkintekijän korkeatasoisesta ammattitaidosta.


Munkkien naposteluun löytyy ulkoa erilaisia istahtamispaikkoja. Oma suosikkini on laituri, josta voi myös piipahtaa vilvoittelemaan veteen kuumana kesäpäivänä.

Suositut tekstit