Munkkijamit

Viikonloppuna Munkkikulkuri osui moniin jameihin. Ensinnäkin yksi pitkään "to do" -listalla ollut asia tapahtui eli jalka vei Rääkkylän Kihaus Folk Festivaliin lauantaiksi ja kokemus oli kyllä odottamisen väärti. Keli oli upea, tunnelma samoin. Musiikkikattaus kokonaisuudessaan mahtava ja festivaalialue tunnelmallinen, karjalaiseen tapaan kaikki tervetulleiksi toivottava, iloinen ja avoin. Jos ette ole käyneet, menkää ensi kesänä!


Toiset jamit oli sitten munkkikojulla. Festivaalialueella oli luonnollisesti yhtä ja toista paikallista purtavaa maistuvista keitoista, lettuihin, artesaanipitsoihin ja makeisiin herkkuihin. Ja paikalla oli myös JaMi-munkkien munkkiauto, josta sai käsityöläiseen henkeen kuorrutettuja munkkeja. Kuorrutteita todella riitti valittavaksi perinteisestä suklaasta aina kausiherkkuun eli raparperikuorrutukseen. Kyseessä on polvijärveläinen yritys, joka toistaiseksi kiertää eri tapahtumia erityisesti Itä-Suomessa, mutta kannattaa vilkaista yrityksen kotisivulta ajoaikataulu, sillä matka vie välillä myös kauemmas.


Munkit ovat kuorrutukseltaan uskomattoman taidokkaita ja maukkaita. Itse kaapaisin pistaasikuorrutuksella päällystetyn munkin, jossa oli suklaan ja mansikan vivahde. Munkkikulkuri ei erityisemmin ole överimunkkien perään, mutta kun se tehdään käsityöllä (ja rakkaudella), se kyllä maistuu, ja niin maistui tämäkin. Munkkikulkurin makuun kokonaisuus olisi toiminut ilman sisällä odottavaa manskikkahilloyllätystä. Se söi liiaksi kuorrutteen ja itse munkin välistä harmoniaa. Sen sijaan kuorrutteen koristeena ollut tuore suomalainen mansikka loi siihen mukavan, hieman kirpeän lisämakunsa. Munkkikulkuri ottaa kojun seurantaa ja piipahtaa uudelleen, jos matkan varrelle osuu tai kun osuttaa matkansa kojulle.



Suositut tekstit