Tervolan vitriinistä

Syksyinen matka pohjoista kohti on edennyt Tervolaan, perinteisen Rieskapaikan antimien äärelle. Ja tässä tapauksessa perinteinen on hyvinkin osuva sana, sillä rieskanteon taito juontaa 1900-luvun alkupuolelle, kun Räihän rieskaa aloitettiin leipoa savottaevääksi vajaat sata vuotta, vuonna 1927. Ohrarieska on edelleen leipomo-ravintolan ykköstuote, mutta Munkkikulkurin paikalle veti munkkirinkeli.


Kauhan varresta nimittäin irtoaa harvoin näin tasalaatuista, tummapintaista munkkirinkeliä. Kuva antaa kuorelle toki sävyjä, mutta lasin läpi töllöttäessä ne olivat kuin toistensa kopioita, ja samaan aikaan mestarileipojan yksilöllisiä luomuksia. Odotusarvoon suhteutettuna maku jäi kuitenkin pettymykseksi. Tumma pinta loi maittavan ensisuukosketuksen rinkeliin, mutta runsas sokeri ja tiukahko, mutta pullamainen taikina eivät taittaneet toisiansa pyörryttäväksi makukokemuksesi. Hyviä munkit toki olivat!


   

Suositut tekstit