Juureen leivotut munkit

Vain harva leipoo Suomessa(kaan) munkkeja juureen eli toisin sanoen ilman hiivaa. Yksi heistä on kangasniemeläinen Kirsin juurileipä. Tai toki juuri sisältää hiivaa, mutta mukaan ei laiteta perinteistä leivinhiivaa. Vaihtoehto vaatii hieman enemmän viitseliäisyyttä ja aikaa, mutta siinä on myös etunsa.

Ensiksi eduista. Näitä voit napostella useamman päivän ilman makujen dramaattista heikkenemistä. Kun leivinhiivaan tehty munkki alkaa menettää parhaan teränsä jo vartti leipomisesta, niin juuritaikinaan leivottu munkki antaa napakan maun vielä pitemmän ajan päästä. Leipomista seuraavana aamuna voi siis hyvin mielin kiskaista edelliseltä päivältä jääneet munkit sellaisenaan, ilman lämmittämistä tai uussokerointia.


Kirsin munkit olivat erittäin makoisia. Niiden sormituntuma oli erittäin tiukka, mutta painalluksesta palautuva. Maku oli täten tiiviimpi, ruokaisampi, mutta Kirsin upea sokerointi ja sen tasapaino taikinan kanssa oli makukokemuksen ytimessä. Eläköön vahvat juuret pitkään!

Suositut tekstit