Munksantteja Pielavedeltä

Jopas Jopas! Perinteinen Munkkikulkurin hengailupaikka, Kuopion Kauppahalli pääsi yllättämään totaalisesti munksantillaan. Kyse on jo yli kymmenen vuotta sitten kehitellystä tuotteesta, jossa croissant uppopaistetaan, pyöritellään sokerissa ja täytetään kermaisella sisuksella.


Tällaisen maagisen munkkiviritelmän kehitti Pielaveden leipomo, josta pötkylää viedään pitkin maakuntaa. Leipomo aloitti vuonna 1965 osuuskaupan leipomona, mutta sidos osuustoimintaan on sittemmin katkennut. Nykyisen yrittäjän Pekka Savolaisen huomassa se ei todellakaan ole jäänyt lepämään vanhojen leipomsten korille, vaan leipomosssa syntyy vuosi toisensa perään uutta herkkua, kuten munksantti.


Munkkikulkuri nostaa hattunsa, ja ojentaa kätensä raikuviin aplodeihin tämän tuotteen äärellä. Munkkiin kohdistuvat muunnelmat onnistuvat valitettavan harvoin, mutta tässä on käsillä todellinen helmi. Rapea, maistuva, makea ja mikä upeinta, kerman suhde uppopaistettuun taikinaan on hieno osoitus kondiittorimestarin taidosta. Ken Kauppahalliin Kuopiossa käy, menköön TulliTuvalle kyselemään munksantteja. Pielavetistä innovointia.


  


Suositut tekstit