Roomalaisia nutellamunkkeja

Munkkikulkurin matka kulki luontevasti Firenzestä Roomaan. Yhtä luontevaa oli jaktaa munkkien syömistä Roomassa, jossa munkkitarjonta oli samanalainen kuin Firenzessä. Vaaleita reikämunkkeja toreilla, turuilla ja kahviloissa riitti, etenkin aamulla, myös pyöreitä munkkeja, joissa oli useimmissa suuri täytesydän.


Pyöreät munkit olivat reikämunkkien rinnalla harvinaisempia näkyjä. Munkin väri, sokerikuorrute ja taikina olivat kuitenkin lähes identtisiä reikämunkkien kanssa. Paikallinen munkkikulttuurin ydin lepää vahvasti samanlaisessa, hillitysti maustetussa reseptissä, jolle annetaan maltillisesti paistunut kuori. 


Roomassa monien leivonnaisten sisään laitetaan reilu annos jotain makeaa, kuten nutellaa. Aamuinen sarvi (cornetto) runsaalla nutellatäytteellä on usein nähty vieras aamupalaa kahvilassa nauttivan roomalaisen lautasella. Aamupalaksi sopii myös vastaava versio munkista. Sen makua ei tarvitse sen enempää kuvata, kun kuvittelette haukun makeaan, sokerilla kuorrutettuun taikinaan, josta puolet on nutellaa. Jos makeannälkästi on suuri, ota nutellamunkki!

Suositut tekstit