Tiinan tuvalla

Jyväskylä-Kuopion -tien varrella on useita moderneja pysähdyspaikkoja, mutta entistä vähemmän persoonallisia levähdyspisteitä, jossa leivonnaiset on itse tehtyjä ja luonto kaunista järvimaisemaa. Yksi ehdoton kohokohta matkana varrelta kuitenkin löytyy - Tiinan tupa.


Olen vuosikymmenten varrella käynyt maistelemassa aina silloin tällöin Tiinan herkkuja, eivätkä ne koskaan petä, oli kyse mustikkapiirakasta vaniljakastikkeella tai munkin eri muodoista ja makuversioista. Paikka on upea, ja moninaisine eri myyntipisteineen varsinainen monialayritys, ytimenään edelleen herkkutiski.


Munkit olivat todella lämpimiä, sellaisia, joita saa vain suoraan leipomosta, kun pyytää kondiittoria nostamaan munkit suoraan padasta pussiin. Lämmin munkki sulaa suuhun, ja sokeri tarttuu huuliin, etenkin jos sitä on runsaasti, kuten Tiinan munkeissa on. Kopistelun jäljiltä lautanen oli yhtä runsaasti sokerilla kuorrutettu kuin munkki, mutta lämpöisessä munkissa liiallinen sokerikuorrutus ei ole yhtä paljon makuun vaikuttava asia kuin kylmentyneessä versiossa. Lisäksi taikina oli sokerista neutraalimpi, joten kyseessä oli paistajan tarkkaan harkittu teko. Vahva suositus Jyväskylä-Kuopio -tiellä liikkuville.



Suositut tekstit