Lángos – ihana löytö joulutorilta

Energiakriisistä ei näy merkkiäkään Frankfurtin joulutoreilla, melkein päinvastoin. Erilaisten valojen ja valoteosten määrä mykistää etenkin pilvenpiirtäjien keskellä. Vanhassa kaupungissa, Jörö-Jukan kotikulmilla, valon määräkin mukailee enemmän traditiota.

Munkkikulkuri tunsi itsensä todella pöllämystyneeksi kojulla, jossa valmistettiin uppopaistettuja leipäsiä – lángoksia. Vaikka saksalaisten kaupunkien jouluiset munkkipisteet ovat tulleet tutuiksi vuosien varrella, näihin kojuihin en ollut vielä törmännyt. Kelpasi katsella, kuinka taikina leipoontui litteän leivän muotoon ja paistui kuplivassa öljyssä valmiiksi.

Leipäsiä oli saatavilla sekä suolaisina että makeina. Otin makean, jossa lángos käärittiin nutellan peittoon. Kuumana ja lumoavan tuoksuisena sain sen käsiini ja söin kuin malttamaton. Maku oli joulutorin kruunu, uskomattoman herkullinen uppopaistettu tuote, jonkinlainen munkin serkku, jossa makea kuorrutus koristi itse levonnaista ja sai sen maistumaan kuorrutetulta munkilta. Näistä olisi klassikoksi myös suomalaisilla joulutoreilla.



Suositut tekstit