En sulle luvannut mä munkkia Ruusutarhaan

Mutta jos käyt Ruusupuistossa, voin luvata munkin, ainakaan jos ei ole päivän päälle. Jyväskylän yliopiston Ruusupuisto-rakennuksessa sijaistsevat Semman kahvilasta - Unosta - ja toki muistakin kampusalueen Semma-ravintoloista saa aina silloin tällöin munkkeja, ympäri vuoden.

Ruusupuisto on hauska pala Jyväskylää. Siellä viettävät aktiivista Ruususen unta Keski-Suomen museo, Alvar Aalto museo sekä jo mainittu yliopiston Ruusupuisto-rakennus, jonka kahvila-ravintola on saanut nimensä Jyväskylän seminaarin perustajan ja ensimmäisen johtajan, Uno Cygnaeuksen mukaan. Ruusupuiston nimi puolestaan vie 1900-luvun alkuun, jolloin paikalliset puutarhurit istuttivat alueen täyteen erilaisia ruusuja. Tuosta perinteestä voi nauttia edelleen.

Semma on panostanut viime vuodet kahvilatuotteisiinsa, ja siksi munkitkin ovat aitoa käsityötä. Itse asiassa erittäin virkistävällä tavalla, sillä munkit ovat viehättävän yksilöllisiä. Itseäni näissä munkeissä häiritsee kaksi asiaa. Ensinnäkin ne ovat hieman liian makeita Munkkikulkurin makuun ja toisekseen, niitä on uitettu liikaa rasvassa, joka maistuu taikinassa. Kardemumma katkaisee toki kivasti öljyistä makua, mutta pienellä terävyydellä munkeista tulisi ylväästi maanantaisen arjen kohottaja. Kritiikistäni huolimatta, nämä munkit ovat aina tuoreita ja siksi makoisia - tänäkin maanantaina.

Suositut tekstit