Lähikaupan helmeileviä munkkeja

Asuessani Saksassa, perjantainen tapani oli käydä lähikaupassa ruokaostoksilla ja samalla nauttia lounaaksi bratwurst leivän välissä vahvalla paikallisella sinapilla. Noin 70-80 vuotias mies paistoi makkaroita aika paljon maailmaa nähneessä grillissä ja hymyili iloisesti, mutta hyvin vaatimattomasti ojentaessaan tuotoksiaan asiakkailleen.

Olen kaivannut tuota tapaa Suomeen. Vaikka ymmäränkin ruokakulttuurimme tietyt erot, ja myös sääolosuhteet, paikallinen pikaruoka on maailmanluokan nautintoja. Niinpä olen ilolla tervehtinyt lähikauppamme eteen noin joka toinen viikko parkkeeraavaa rouvaa, joka myy loistavia kevätkääryleitä sekä muita herkkuja, joiden raaka-aina on usein metsästä löytyvää sesonkituotetta. Tänään hänellä oli munkkeja.

Munkin väri oli kaunis, upean tasaisesti sokerilla kuorrutettu. Munkki oli tiivis, johon hädin tuskin syntyi painaumaa, mutta vahvasti kaardemummattu taikina oli erittäin maukas. Olin pienen häivähdyksen hetken syömässä munkkeja kaukana Suomesta.  

Suositut tekstit