Tyynenmeren tuulia

Mitä olisi Helsingin rautatieasema ilman Eliel -nimistä kahvilaa? Uusi Café Eliel tarjoaa nimensä veroisesti nostalgiaa, sillä se nielaisee varsin tehokkaasti pois rautatieaseman melusta ja tuiskeesta ja tarjoaa ainakin pienen nostalgiatripin menneeseen, mikä yleensä on Munkkikulkurin makuun. Tällä kertaa tosin piti jolkotella kiireesti seuraavaan paikkaan, joten munkki oli nautittava matkalla.

Café Elielin munkit tulevat Eromangalta, perinteiseltä helsinkiläiseltä leipomolta, joka sai nimensä seuraavasti. Leipuri Virjon piti nimetä perustamansa leipomo ja se tapahtui niin, että hän pyöräytti karttapalloa ja valitsi paikan, johon sormi osui, leipomonsa nimeksi. Sormi osui keskelle Tyyntä valtamerta. Tämä tapahtui 1940-luvulla.

Eromangan oma kotileipomo sijaitsee Pohjoisella Makasiinikadulla, mutta tuotteita löytyy pitkin Helsinkiä, kuten Café Elielistä. Munkissa oli ehtaa kanta-Helsingin kaupunkilaista kepeyttä. Se maistuu erinomaisesti kesäisenä päivänä ulkoterassilla nautittuna, toki myös muulloinkin. Sokerikuorrutus tuo keveästi paistettuun munkkiin sopivan makeuden ja hillitty kardemumman määrä yhdessä hyvin kuohkean taikinan kanssa luo kesäisen keveyden. Tänään se oli espresson kanssa parhaimmillaan.





Suositut tekstit