Linnan munkki

Maanantaille näyttää löytyvän tutuiltakin munkkikulmilta, kuten Savonlinnasta, edelleen uusia, syömättömiä paikkoja. Ja mikäs sen hienompaa. Savonlinnan punatiilisen pääkirkon kupeessa on todella käymisen väärti leipomo – Linnan piirakka.

Paikka ei ulkomuodolla houkuttele, eikä silmä heti rekisteröi edes leipomoa. Iso kyltti sentään antaa vinkkiä siitä, mihin olet astumassa, ja kuten sanoin – kannattaa astua! Tiskiltä saa klassisia leipomotuotteita, jotka kaikki, oli kyse sitten karjalan piirakoista tai uskomattoman hyvän makuisesta rahkapiirakasta, sulavat suussa. Munkit mukaan luettuna, 

Munkkien osalta ensimmäisenä pitää sanoa kaksi asiaa. Ensinnäkään litteitä lörtsyjä ei ollut tarjolla, vaan perinteisiä reikämunkkeja. Toiseksi, tiskillä tiedusteltiin, halutaanko munkit vaalealla vai tummalla paistopinnalla. Toki, oma-aloitteisesti, valinnan on voinut tehdä monessakin paikkaa, jos on mistä valita, mutta Linnan piirakassa tämä kuului peruspalveluun. Kutsuisin tätä palveluksi.

Itse munkit olivat, kuoreen katsomatta, erinomaisia. Tumma paistopinta taittui hienosti pehmeään, vielä kuumana höyryävään munkin taikinaan. Mausteisuus oli mieto, mutta se oli paistajan taitoa, sillä maku onnistuttiin luomaan oikealla paistoajalla ja taikinan koostumuksella. Hienoa Herkkua, kaikkinensa.

Suositut tekstit