Tarjaanan kattilasta


Tänään on toinen pääsiäispäivä, mutta tiedätkö, mikä on syy viettää sitä? Vuosia sitten selvittelin asiaa, ja tiedustelin sitä muutamilta teologeiltakin. Yleensähän kirkolliselle juhlapyhälle on jokin syy, mutta tällä kertaa taustalta ei löydy opillista perustaa. Pääsiäinen kristikunnan suurena juhlana ansaitsee kuulemma toisenkin juhlapäivän.

Hyvä syy se on ainakin niille, jotka ottavat vastaan pääsiäisen yöllä ja lopettavat paastonsa yölliseen juhla-ateriaan. Siinä menee ainakin arkirytmi niin sekaisin, että toinen päivä on tarpeen palata peruskuvioihin. Itse en paastoa perinteisten tapojen mukaisesti, mutta jätän herkut väliin 40 päivän ajaksi, joten pääsiäisenä on mukava palata takaisin niiden äärelle.

Munkkikulkurille paasto päättyy munkkien äärellä. Lauantain kauppareissulla Munkkikulkuri olikin erityisen iloinen siitä, että Tarjaanalta oli saapunut lähikauppaani erä tuoreita munkkeja. Tarjaanasta olen kirjoittanut jo aikaisemminkin, ja nyt, ihaillessani munkkirivistöä, kuvittelin jo mausteisen ja pehmeän munkin maun suussani.

Erityisen pehmeä munkki olikin, mutta ei niin mausteinen kuin oletin. Lisäksi rinkilän maku muistutti kovasti Tarjaanan vaniljakierrettä, joten sitä voisi kuvat myös hieman pullamaiseksi. Aavistuksenomainen rasvan jälkimaku munkistä jäi myös suuhun. Tuoreus säilyi kuitenkin yllättävän pitkään, sillä söin munkin yöllä ja kuvittelen, mille maistuu Tarjaanan aamun ensimmäinen paistettu...

Suositut tekstit