Retroilua ostarilla

Munkkikulkurin elämän nuoruus osuu yhteen ostokeskusten synnyn ja kukoistuksen kanssa, eli ajallisesti ollaan virkeällä 1980-luvulla. Nousukauden kiilto ja pröyste näkyi sananmukaisesti keskustoihin nousseissa ostoskeskuksissa, joiden avarissa yleisissä tiloissa kiilsi valkealle (pikantilla kirkkaalla värillä ryyditettynä) sekä suihkulähteiden lorinalla.


Ostareiden eskusaukioille rakennettiin yleensä paikka myös isolle kahvilalle, jossa oli niin salaattia kuin muuta aikaan sopivaa tarjolla. Lamakausi 1990-luvulla teki näille trendeille pahaa, ja osa paikoista jäi tyhjilleen, osaan muutti perinteisempään herkkutarjontaan luottavia yrittäjiä, osa otti listalleen mahdollisimman halpaa tarjottavaa.



Yhtä kaikki, pitkästä aikaa kävelin yhdessä näistä kasariajan ostoskeskuksista, Jyväskylän Torikeskuksessa, retrohenkisellä aikamatkalla. Kasaritunnelman mieleen palautumista ei voinut estää mikään. Koska aikaa oli kulunut tovi, oli pohjakerroksen paraatipaikan kahvilayrittäjäkin vaihtunut ja voi sitä onnen tunnetta kun näin isojen munkkirinkilöiden makailevan tiskillä ottajaansa odottamassa.


 

Tarinointihetki Pullapisteen tiskillä nostatti makuodotusta, sillä aamusta alkaen munkkipata porisee ja tuottaa tiskille niin rinkilöitä kuin possuja. Otin molempia pari matkaani ja keitin tiukat italialaiset. Munkit eivät pettäneet. Niiden mausteisuusaste oli hyvin loiva, mutta erinomainen paistoaste ja munkkipossun makeus loistava tummalle espressolle. Hieno löytö keskeltä ostoskeskusta.

Suositut tekstit