Lohdullinen Toivolan vanha piha

Viime viikolla tuli oltua hieman synkissä tunnelmissa Jyväskylän torilla, mutta uusi maanantai kaiken muuttaa voi. Kun kerran Munkkikulkurin vauhti pysähtyi toviksi Keski-Suomeen, kuljin samoin tein korttelikahvilat alta pois.


Ja kyllä kannatti. Vaikka Jyväskylä on muiden suomalaisten kaupunkien tavoin antanut betonipallon murskata kiitettävästi mennyttä rakennuskantaa ja korvannut sen perusrumalla uudella laatikkotalo -tyylillä, jotain on yritetty säilyttääkin. Yksi näistä ponnistuksista on Vanha Toivolan piha, kortteli, jonka heikossa hapessa olleita rakennuksia ei onneksi päätetty purkaa, vaan entisöidä ja tuoda lisääkin.

Kyseessä on 1800-luvun käsityöläispiha, jossa sulassa, ellei jopa idyllisessä (ainakin näin vierailijan silmin) yhteiselossa toimivat Keski-Suomen museon Käsityöläismuseo, erilaisia käsityöläisputiikkeja sepän paja sekä kahvila-ravintola Toivola. Sisäpiha rakennuksineen luo mukavan fiiliksen menneestä ja aikamatkaa kelpaa viettää viipyillen ja nautiskellen. Pahoittelen, ettei miljööstä ole tarjolla kuvia. Kaivinkone retusoi pengerryksiä, joten metalliaidat ja keltainen kaivinkone eivät anna paikalle ansaitsemaan arvoa.


Alun perin menin kaiken lisäksi lounaalle, jonka sai mukaan tuonne pihan pienoiselle rakennustyömaalle, mutta samalla silmään osui, niin ikään uloskannettava kahden munkin boksi, joka täytti pienoisen toiveen uudesta munkkituttavuudesta. 


Muutama teksti taaksepäin haikailin Mummin pullapuodin 1980-luvun munkkien perään. Nyt sain parasta munkkia Jyväskylässä sitten noiden aikojen. Maku oli loistava ja makukokemus alkoi jo munkin kosketuksesta. Kun munkkia painaa peukalolla ja etusormella, sen kosketus kertoo, mitä on luvassa. Nyt tuo painallus antoi luvan odottaa tuoretta ja sopivan pehmeää sitkoa, jossa vielä tuntui tuoreen munkkirasvan häivähdys, kun peukalo taittoi tasaisesti sokeroitua kuorta. Kardemumma oli rouhittua, ja sopi pehmeään sitkoon aivan loisteliaasti. Tiskillä munkit myynyt kaveri totesi, että voisi syödä näitä päivät toisensa perään. Osui oikeaan.

Suositut tekstit