Munkkikulkurin synty

Kasvatus luo mahdollisuuksia kiinnostua ja löytää asioita, joihin kiinnittyä. Se pätee myös ruokakulttuuriin, vaikka lapsen suu maistaakin (yleensä) mieluummin makeaa kuin suolaista, ja tarttuu mieluiten siihen, mikä on jo tuttua. Munkkikulkuri on tästä kasvatuksen lahjasta kävelevä (sanan varsinaisessa kulkurin merkityksessä) esimerkki. Tuttuus tarrautuu ideaan munkista. Uutuus ja uteliaisuus munkkisammiosta nousevaan höyryävään munkkiin.

Munkkikulkurin rakkaus munkkeihin on kasvatuksen tulosta. Rakastuin munkkeihin lapsena. Äitini oli mestari tekemään pyöreitä munkkeja, joita oli syötäväksi niin paljon kuin maha veti. Kokeilla piti jo pienenä muun muassa se, kuinka suuren munkin saa kerralla suuhun (sormen työntövoima sallittu) ja tietenkin se, kuinka syödä munkki ilman huulten lipomista. Tähän munkkikulkurin suositus on haarukka ja veitsi. Niiden avulla voitat aina vedon.
Munkki kuului perheemme arkisiin juhliin, kuten nimipäiviin tai välivuosisynttäreihin (onpahan ilmaisu tuokin). Se ei kuitenkaan ollut niin arkinen kuin pulla, mutta sopivan arkinen, sillä joskus koulupäivän päätteeksi pöydässä saattoi olla pullan sijaan munkkeja, joita tippui suuhun parin kaakaoruukun kanssa useampi samalla välipalalla. Näin munkista syntyi mielessä arkinen juhlanaihe, keidas keskellä iltapäivää, sallittu arjen yläpuolelle nouseminen, hetkeksi.
Munkkikulkurin matkaan saama sysäys munkkien maailmaan on enemmän kuin matka makujen maailmaan. Se on kulttuurinen perimä, jossa hetki on aina juuri hetkensä arvoinen, mutta myös osa pitempää ketjua aina ensimmäiseen muistoon munkkihetkestä, jossa Munkkikulkurin silloin vielä pieni käsi nostaa isosta keltaisesta astiasta liinan alta vielä hyvin lämpimän munkin. Sen ja nykyhetken välillä on pisteitä, joista muodostuu yksi elämän suurista iloista.
Sokerin tunne sormissa, kuuman munkin aikaan saama väreily iholla, kardemumman ja kuumaan munkkiin kiinnittyneen sokerin tuoksu. Ounastus siitä, mitä tuleman pitää. Ikuinen uteliaisuus ja ihmettely uuden uljaan maun äärellä. Maailma on paitsi maisteltujen munkkien, niin erityisen paljon maistamattomien munkkien maailma. Matka jatkuu…

Suositut tekstit