Lähikaupan hyllyjen välissä


Taannoin nauratti Itä-Savo-sanomalehdessä ollut muistutus savonlinnalaisille, ettei ole ”aika jäädä rupattelemaan hyllyjen väliin”. Miten lie rupattelun käynyt, mutta viime ajat Munkkikulkurin kapsäkki on maannut alakerran varastohuoneessa uusia kiertolaisaikoja. Niin rupattelu kuin kulkurin henki on viime ajat ollut kortilla.
No, kiertolaisuutta on monenlaista, kuten kotiseutukiertolaisuutta. Harvoin tulee notkuttua hyllyjen välissä tai kylmäkaappien uumenissa etsimässä sarjamunkkeja päiväkahvien herkkutarjottimelle. Toisaalta, kun Munkkikulkuri palaa muistoissaan opiskeluaikaan, jolloin kukkaro ei sallinut käydä alvariinsa kahviloissa, oli tapanani ostaa silloin tällöin pussillinen munkkeja matkalla yliopistolta kotiin. Laatu oli kelpoa, sillä tavara tuli lähileipomoista.

Ennen kuin juttu sortuu ”ennen oli perempi” -jargoniaan, Munkkikulkuri palaa takasin tähän päivään ja lähikaupan hyllykköön. Siinä missä pussimunkkien laatu heikkeni rajusti kauppojen ketjuuntumisen myötä 2000-luvun alussa, viime vuosina useampaan ketjukauppaankin on tullut leipomotuotehyllyjä, jonne omien sarjatuotteiden lomaan on upotettu pienten lähileipomojen namupaloja. Iloista!

Munkkikulkurin naama meni leveäksi kuin Hangon keksi oman lähikaupan hyllyllä, kun keskihyllyllä, lasien takana pullisteli muutama perinteisen näköinen munkkipossu. Väri houkutteli erityisen paljon. Keskeinen osa munkkia on sen kuori, kuten useaan kertaan olen asian todennut jo aikaisemmissa jutuissa. Vaikka pidän myös tummakuorisista, eteenkin jos sisällä on kiinteä ja mausteinen taikina.

Vaalea kuori on silti se Munkkikulkurin kuori ja nähdessäni nuo Kytölän leipomon tuotteet, otin samoin tein kaksi, vaikka yhden munkin koko oli ihan riittävä nautittavaksi reilun parin desin kahvimukin kanssa. Molemmat munkit tuli syötyä yhdeltä istumalta. Ne olivat tuoreita, hieman pullaisia, mutta hyvällä tavalla, sillä kuoren sokeri teki taikinan mausta sopivan pisteliästä yhdessä taikinan varsin hillityn kardemumman kanssa. Nämä treffit Kytölän munkkien kanssa uusitaan todennäköisesti jo tänä keväänä.

Suositut tekstit