Kodikasta maalaistunnelmaa nelostien varrella

Nyt tulee outo päivitys. Joku voisi sanoa sitä Munkkikulkurin painajaiseksi, tai lopulliseksi sekoamiseksi, mutta kun paikka on muutoin niin kodikas, ja leivonnaiset kertovat omistajiensa syvästä kiintymyksestä kahviherkkujen jaloa valmistamista kohtaan, ei Munkkikulkurikaan voi kuin kiittää ja nöyrästi toivoa, että jonain päivänä herkkutiskillä hakijaansa odottavat myös sokeroidut, uppopaistetut leivonnaiset.


Kyse on Leivonmäellä sijaitsevasta Karoliinan kahvimyllystä, joka aikanaan teki pikapiipahduksen myös Jyväskylän vanhalla asemalla, kun tämä vapautui kiskoliikenteen kaitsennasta viereen nousseelle Matkakeskukselle, yli kymmenen vuotta sitten. Silloin nyrkin kokoiset korvapuustit ja hulppeat erilaiset kakut valloittavine kakkupaloineen olivat uusia tuttavuuksia jyväskyläläisille, ja myös paikan tunnelma oli lumoavan kodikas.


Tuo lumo löytyy edelleen siis Leivonmäeltä, mikä ei kylläkään ensimmäisenä tule mieleen, kun paikkaa ihmettelee maantieltä. Kannattaa kuitenkin luottaa pullavaistoonsa. Paikka nuuhkijan palkitsee, kun pääsee kulkemaan läpi 1980-luvun teollisuusmaisen ulkokuoren.


Sisältö on ehtaa maalaistunnelmaa eli eriparin tuoleja, penkkejä ja pöytiä sekä erilaisia kauniita koristeita. Ja lopulta – pulla- ja leivostiski. Vaikka sieltä puuttuu se kaunein ja suurin, on Munkkikulkurinkin suu yhtä leveällä kuin Hangon keksi, sillä Piukat paikat –elokuvan loppurepliikin sanoin. Nobody is perfect.


Munkkikulkuri ottaa Karoliinan kahvimyllyssä aina pitkän kaavan mukaan lounaan ja kouran kokoisen pullan. Munkki nautitaan sitten matkan päässä tästä, mutta siitä enemmän seuraavana maanantaina.

Suositut tekstit