Parhaat vappumunkit
Vaikka Munkkikulkuri suhtautuukin
varauksettoman suurella ilolla ja avoimella mielellä kaikkiin munkkitaikinan
kanssa touhuaviin ammattilaisiin ja amatööreihin, on hänelläkin yksi ja ainoa
suosikkiresepti, ja sillä mennään jokainen vappu aatosta itse Vapun päivään.
Koska pian on vappu, on aika jakaa tämä timantti.
Ohje on Kaarina Roinisen
reseptikirjasta Parhaat kotileivonnaiset (WSOY 1997), tai sen perusta.
Todelliset määrät vaihtelevat fiilisten mukaan, eli mausteisuutta, pehmeyttä ja
tiiviyttä saadaan aikaan lisäämällä tai vähentämällä tiettyjä aineita, mutta
kukin hifistelee tavallaan. Perusohje on siis seuraava.
2,5dl maitoa (mieluiten punasta)
25g tuorehiivaa
pieni ripaus suolaa
0,75dl sokeria
1tl kardemummaa (pistän yleensä
enemmän)
1 muna
8dl vehnäjauhoja
50g voita/margariinia
Ja taikina valmistuu niin, että
hiiva nakataan kädenlämpöiseen maitoon ja sekoitetaan hyvin. Sitten suola,
sokeri, kardemumma ja muna nopeasti ja hyvin sekoittaen. Sitten laitetaan
muutama desi jauhoja ja veivataan, ja lopuksi sitten loput jauhot ja sulatettu
voi/margariini ja kohoamaan.
Tässä vaiheessa lepuutan jalkoja
ja näen unta pian paistuvista munkeista. Kun taikina on kohonnut, teen n. 20
pyörylää ja laitan ne leivinpaperille kohoamaan. Tovin päästä alan
lämmittelemään kookosrasvaa ja kun sen on kuumaa, taiteilen pyörylöistä
donitseja ja paistan kullanruskeiksi molemmilta puolin. Rasva on paistovalmis,
kun taikinapala nousee pinnalle ja kelluu. Lopuksi nostan munkkikauhalla ne
valumaan hetkeksi talouspaperin päälle lautaselle, ja sitten kierittelen
sokerissa ja samalla idealla loppuun asti. Sitten syödään, ja monta kerrallaan.
Varovainen pitää olla öljyn
kanssa, eli se ei saa kuumentua liikaa eli on hyvä pitää kattilan kantta
lähellä, jos öljy sattuisi syttymään. Syvä kattila on paras. Varo myös öljyn
roiskumista, sillä se polttaa. Siksi jokaisella munkintekijällä pitää olla hyvä
munkkikauha. Munkinteko on leppoisan immeisen leppoisaa ajanvietettä aina
paistoon asti. Silloin pitää olla kaikki aistit tarkkana ja herkkänä.
Munkkisaa Vappua 2020!