Parhaat vappumunkit

Vaikka Munkkikulkuri suhtautuukin varauksettoman suurella ilolla ja avoimella mielellä kaikkiin munkkitaikinan kanssa touhuaviin ammattilaisiin ja amatööreihin, on hänelläkin yksi ja ainoa suosikkiresepti, ja sillä mennään jokainen vappu aatosta itse Vapun päivään. Koska pian on vappu, on aika jakaa tämä timantti.


Ohje on Kaarina Roinisen reseptikirjasta Parhaat kotileivonnaiset (WSOY 1997), tai sen perusta. Todelliset määrät vaihtelevat fiilisten mukaan, eli mausteisuutta, pehmeyttä ja tiiviyttä saadaan aikaan lisäämällä tai vähentämällä tiettyjä aineita, mutta kukin hifistelee tavallaan. Perusohje on siis seuraava.

2,5dl maitoa (mieluiten punasta)

25g tuorehiivaa

pieni ripaus suolaa

0,75dl sokeria

1tl kardemummaa (pistän yleensä enemmän)

1 muna

8dl vehnäjauhoja

50g voita/margariinia

Ja taikina valmistuu niin, että hiiva nakataan kädenlämpöiseen maitoon ja sekoitetaan hyvin. Sitten suola, sokeri, kardemumma ja muna nopeasti ja hyvin sekoittaen. Sitten laitetaan muutama desi jauhoja ja veivataan, ja lopuksi sitten loput jauhot ja sulatettu voi/margariini ja kohoamaan.

Tässä vaiheessa lepuutan jalkoja ja näen unta pian paistuvista munkeista. Kun taikina on kohonnut, teen n. 20 pyörylää ja laitan ne leivinpaperille kohoamaan. Tovin päästä alan lämmittelemään kookosrasvaa ja kun sen on kuumaa, taiteilen pyörylöistä donitseja ja paistan kullanruskeiksi molemmilta puolin. Rasva on paistovalmis, kun taikinapala nousee pinnalle ja kelluu. Lopuksi nostan munkkikauhalla ne valumaan hetkeksi talouspaperin päälle lautaselle, ja sitten kierittelen sokerissa ja samalla idealla loppuun asti. Sitten syödään, ja monta kerrallaan.

Varovainen pitää olla öljyn kanssa, eli se ei saa kuumentua liikaa eli on hyvä pitää kattilan kantta lähellä, jos öljy sattuisi syttymään. Syvä kattila on paras. Varo myös öljyn roiskumista, sillä se polttaa. Siksi jokaisella munkintekijällä pitää olla hyvä munkkikauha. Munkinteko on leppoisan immeisen leppoisaa ajanvietettä aina paistoon asti. Silloin pitää olla kaikki aistit tarkkana ja herkkänä.

Munkkisaa Vappua 2020!

Suositut tekstit