Joulutorilla

Ollaan vielä hetki Saksanmaalla munkkitunnelmissa. Koska paha Nuutti ei vielä ole vienyt joulua pois, on soveliasta olla hetki joulutunnelmissa ja piipahtaa saksalaisessa perinnemaailmassa – joulutorilla.


Tänä jouluna tuli koluttua Berliinin joulutoreja suorastaan urakalla, sillä ei kulmaa ilman pientä Glühweinia myyvää kojua ja sen ympärillä muita mökkejä, mistä saa ostettua koruja, pipareita, käsityöläistuotteita tai vaikkapa bändipaitoja. Mitä suurempi tori, sitä suurempi kansanjuhla, kuten TV-tornin alla Berlin Alexanderplatzilla. Sen sijaan tunnelma Prenzlauer Bergin korttelikadulla oli intiimiydessään kuin toisesta maailmasta, vaikka matkaa torien välillä oli vain pari kilometriä.

Munkit eivät kuulu joulutorien jokaiselle kulmalle, mutta toki niitä löytyi, Berliinissä berliininmunkin muodossa. Maku oli tuttua ja turvallista, hitusen mausteista, sisus täynnä makeaa vadelmahilloa, ja vaalean glühweinin kanssa täydellistä suun täytettä, etenkin jos sää on kuiva, ja mieluiten pikkupakkanen. Sen verran täytyy kuitenkin nähdä vaivaa, että tuotteet pitää hakea eri kojuilta.

Oma, paras joulutorin munkkikokemus on kuitenkin Suomesta. Meillähän saksalaismallisia joulutoreja löytyy isoimmista kaupungeista ja toissa vuonna tuli piipahdettua Tampereella, jossa oli sellainen koju, josta olisi pitänyt ottaa video. Tilasin kartiollisen pikkumunkkeja ja tilauksen jälkeen koje tiputti taikinaa öljyyn, jossa ne kulkivat kuin joessa kohti keruuastiaa, ja paistuvat samalla munkeiksi. Nopea öljynvalutus, sokerointi ja kolmessakymmenessä sekunnissa taikinasta oli tehty tuoreita ja kuumia munkkeja. Lisää tätä!

Suositut tekstit