Maitolaiturilla

Jo pitemmän aikaa (= vuosia) kesäsuunnitelmiini oli kuulunut Enonkoskella käynti. Ihan hyvä, että ehdin vasta tänä kesänä. Olisi jäänyt yksi kesän munkkikohokohdista kokematta.

Pakko kuitenkin hehkuttaa aluksi hetki Enonkoskea. Savonlinnan liepeillä sijaitseva itsenäinen kunta ei mielikuvissa herättänyt juurikaan muuta kuin uinuvan kunnan hiljalleen ehtoopuolelle taipuvaa elämäntapaa. Kooltaan kunta ei iso olekaan, mutta meno oli kaikkea muuta kuin uinuvaa, ainakin keskellä aurinkoista heinäkuuta. Kunnan läpi virtaava koski, ihmisten ystävällisyys ja puheliaisuus sekä tunnelmallinen koski- ja kyläraitti ovat ehdottomasti toisenkin Enonkoskella käynnin väärtejä. Myös luonto, erityisesti Koloveden kansallispuisto, tuovat oman hienon lisänsä itäsuomalaiseen luontoon.

Kirkkoon tutustumisen jälkeen oli luonnollisesti käytävä ”kirkkokahveilla”. Vaikka Enonkoskella ei kahvilaa joka kulmalla ole, saimme kysymykseen ”mitä kahvilaa suosittelet?” suhteellisen pitkän vastauksen paikalliselta asukkaalta, jonka kanssa päädyimme vaihtamaan sanasia. Koska jos kahviloita on enemmän kuin yksi, on suositus yhdelle sama kuin tuomio toiselle. Rivien välistä luimme, että kannattavaa voisi olla mennä kosken toiselle puolelle, sillä ”jos oikein lottoon, niin voitte suaha jottai tuoretta”.

Ja toden totta sai. Kahvila Maitolaituri on kesällä 2018 ovensa aukaissut herkku- ja lounaskeidas keskellä Enonkoskea. Vaikka nimen perusteella odotin suorastaa agraarimaista baaritunnelmaa vuosikymmenten takaa, oli avara tila erilaisine sisustusratkaisuineen todella mieluisa miljöö piipahdukselle.

Häikäisevintä oli kuitenkin leipomotuotteiden tarjonta, ja niiden hivelevyys silmille (ja makunystyröille). Oli todella vaikea ohittaa upean näköisiä kakkuja, mutta alahyllyn kori, jossa tuoreiden munkkien sopivan epätasainen rivistö osui silmiin, Munkkikulkurin oli helppo tehdä valinta.

Kiinteärakenteinen, sopivasti mausteinen munkki oli paitsi osoitus tekijänsä taidosta, erityisen maukas tumman kahvin kanssa. Harvoin myöskään näkee niin tasaisesti sokeroitua munkkia, kuin Maitolaiturilla. Ja syömisen kannalta juuri tällä sokerilla on merkitystä! Niiden puoleensa vetävyydestä kertoi sekin, että puoli tuntisen aikana munkkeja lähti pari pussillista myös kotipöytien äärelle.

Suositut tekstit