Kauppahallin kätkössä


Viimeisten vuosien aikana Munkkikulkuri on useaan otteeseen tallannut Vaasan katuja, hissukseen ja hartaasti. Munkkeja voi nauttia usealla tavalla, ja vanhoissa kaupungeissa Munkkikulkuri tykkää napata munkin matkaan paperipussissa ja ihmetellä kaupungin elämää ja pieniä (sekä isoja) historiallisia yksityiskohtia ja tyhjentää paperipussin sisällön hitaasti, pieninä paloina, hillon ja taikinan balanssia arvioiden.

Kävellessä nautittavan munkin pitää ehdottomasti sisältää hilloa, ja olla litteä. Miksi näin? Ensiksikin hidas munkin syönti ja ympäristön ihmettely vievät Munkkikulkurilta kaiken keskittymiskyvyn. Kahvikuppi ”kolmantena pyöränä” olisi liikaa. Toiseksi, litteä hillomunkki, joka yleensä on leivottu munkkipossun muotoon, on parasta sellaisenaan. Juoma sotkee munkin maun, paitsi jos se on espresso, mutta vasta, kun koko munkki on syöty (myönnettäköön, että tavallinenkin kahvi menettelee, mutta sekin vasta, kun koko munkki on syöty).

Erityisen litteästä hillomunkista tekee sen ohut taikina, jonka sisällä on hilloa kaikkialla. Koostumus tekee munkista ”märkää”. Tämän myötä munkin maussa tärkeää on balanssi taikinan ja hillon välillä.


Tällä kertaa Munkkikulkuri taivalsi kaupungin herkkusydämeen – Kauppahalliin. Torin laidalla töröttävä yksi Suomen vanhimmista kauppahalleista näyttää juuri siltä, miltä kauppahallin tuleekin näyttää ja josta kaupunkilaiset voivat olla ylpeitä ja turistit iloisia.


Kunnon kauppahallin kuuluvat luonnollisesti pienet kahvilat sekä leipomoiden myyntipisteet. Munkkitarjonta hallissa oli samankaltaista kaikkialla, ja päädyin nappaamaan oman munkkipossuni paperikassiin kahvilasta Lilla Entrén ja söin sen torin läheisyydessä samalla kun tutkailin vaasalaisten aamuelämää.

Hillon ja taikinan balanssi oli Vaasan aamupäivässä täydellinen. Makea taikina ja lähes sokeroimaton hillo toimivat yhdessä täydellisesti, eikä tuoreudessakaan ollut moittimista, päinvastoin. Matka uunista leivostiskille ei ollut turhan pitkä, eikä toivottavasti Munkkikulkurin seuraava käynti Lilla Entrénissä.

Suositut tekstit