Kauppahallin kätkössä
Viimeisten vuosien aikana Munkkikulkuri on useaan otteeseen
tallannut Vaasan katuja, hissukseen ja hartaasti. Munkkeja voi nauttia usealla
tavalla, ja vanhoissa kaupungeissa Munkkikulkuri tykkää napata munkin matkaan
paperipussissa ja ihmetellä kaupungin elämää ja pieniä (sekä isoja)
historiallisia yksityiskohtia ja tyhjentää paperipussin sisällön hitaasti, pieninä
paloina, hillon ja taikinan balanssia arvioiden.
Kävellessä nautittavan munkin pitää ehdottomasti sisältää
hilloa, ja olla litteä. Miksi näin? Ensiksikin hidas munkin syönti ja
ympäristön ihmettely vievät Munkkikulkurilta kaiken keskittymiskyvyn.
Kahvikuppi ”kolmantena pyöränä” olisi liikaa. Toiseksi, litteä hillomunkki,
joka yleensä on leivottu munkkipossun muotoon, on parasta sellaisenaan. Juoma
sotkee munkin maun, paitsi jos se on espresso, mutta vasta, kun koko munkki on
syöty (myönnettäköön, että tavallinenkin kahvi menettelee, mutta sekin vasta,
kun koko munkki on syöty).
Erityisen litteästä hillomunkista tekee sen ohut taikina,
jonka sisällä on hilloa kaikkialla. Koostumus tekee munkista ”märkää”. Tämän
myötä munkin maussa tärkeää on balanssi taikinan ja hillon välillä.
Tällä kertaa Munkkikulkuri taivalsi kaupungin herkkusydämeen
– Kauppahalliin. Torin laidalla töröttävä yksi Suomen vanhimmista
kauppahalleista näyttää juuri siltä, miltä kauppahallin tuleekin näyttää ja
josta kaupunkilaiset voivat olla ylpeitä ja turistit iloisia.
Kunnon kauppahallin kuuluvat luonnollisesti pienet kahvilat
sekä leipomoiden myyntipisteet. Munkkitarjonta hallissa oli samankaltaista
kaikkialla, ja päädyin nappaamaan oman munkkipossuni paperikassiin kahvilasta Lilla Entrén ja
söin sen torin läheisyydessä samalla kun tutkailin vaasalaisten aamuelämää.
Hillon ja taikinan balanssi oli Vaasan aamupäivässä
täydellinen. Makea taikina ja lähes sokeroimaton hillo toimivat yhdessä
täydellisesti, eikä tuoreudessakaan ollut moittimista, päinvastoin. Matka
uunista leivostiskille ei ollut turhan pitkä, eikä toivottavasti Munkkikulkurin
seuraava käynti Lilla Entrénissä.